Dusené bravčové mäso s tarhoňou

Chutné dusené bravčové mäso s mrkvou, hubami a cestovinovou ryžou – tarhoňou.


 

Dusené bravčové mäso s tarhoňou

 

Suroviny:

 

800g bravčové stehno

150g čerstvých šampiňónov

1 cibuľa

3 väčšie mrkvy

Kečup

Soľ

Červená mletá sladká paprika

Čierne mleté korenie

Olej

tarhoňa

 

Postup:

 

Mrkvu si nakrájame na tenšie kolieska,

 

Ktoré dáme restovať na olej. Mrkvou začíname preto lebo je tvrdšia, a kým by sa mrkva dostatočne urestovala, cibuľa by sa už spálila.

 

Kým sa robí mrkva, nakrájame si na drobno cibuľu.

 

Keď už mrkvička trochu zmäkla, pridáme cibuľu, a restujeme ďalej, kým to nezačne karamelizovať.

 

Pripravíme si šampiňóny. Ja ich krájam na hrubšie plátky, aby jedlo malo štruktúru. Ale samozrejme je to jedno, a Vy si ich nakrájajte ako Vám chutí.

 

To isté spravíme s mäsom.

 

Tu už mrkva aj cibuľa hnedne, a to je moment, kedy môžeme pokračovať. Aj keď to trvá dlhšie, tak treba počkať až do tohto štádia, pokiaľ by sme mrkvu s cibuľou len trochu osmažili, nepustia svoju sladkosť, a výsledok je chuťovo úplne inde.

 

Teraz teda pridáme šampiňóny, ktoré pustia šťavu, a tú vydusíme.

 

Keď vydusíme šampiňóny, môžeme pridať mäsko, ktoré opekáme kým sa nezatiahne.

 

Pridáme koreniny, všetko z mierov :) a trochu kečupu (lepší by bol pretlak), zarestujeme.

 

Podlejeme vodou tak, aby mäso bolo ponorene, Dusíme zakryté do mäkka cca 1 hodinu.

 

Medzi tým si pripravíme tarhoňu. Na troche oleja ju budeme opekať do hneda,

 

Stupeň hnedosti si zvoľte sami,

 

My máme radi hnedú ;)

 

Keď už je taká ako chceme, zalejeme veľkým množstvom horúcej vody, a osolíme. Ďalej postupujeme ako pri varení cestovín.

 

Pripravíme si zátrepku z 2 PL hladkej múky.

 

Keď je mäso mäkké, pridáme zátrepku.

 

Varíme ešte aspoň 15 minút, kým sa nestratí múková  chuť. Omáčka by nemala byť príliš hustá, je to mäso na prírodno viac menej. Pokiaľ chcete úplne light verziu, použite na zahustenie škrob.

 

Uvarenú tarhoňu scedíme, prepláchneme horúcou vodou a pokvapkáme olejom aby sa guličky nezlepili.

 

DOBRÚ CHUŤ :)



Tagy: , ,

14 komentárov k “Dusené bravčové mäso s tarhoňou”

  1. :-) viem co zajtra navarim…dakujem za super tip :-)

  2. Michal Janosec píše:

    urcite bude chutit :)

  3. gizmosk píše:

    toto UHO (univerzalna hneda omacka) ma len 2 chyby:
    1, je toho vzdy malo
    2. da sa to len raz zjest ;)

  4. tomas píše:

    uz nikdy nedam mrkvu do masa…

  5. milan píše:

    tú tarhoňu vyskúšam. Ešte som sa nedokázal dopátrať k rozumnému receptu na jej prípravu.Ď.

    • starky píše:

      tarhonu treba krásne na oleji opiesť do hneda,potom zaliať vodou,ked si daš palec na tarhonu,vyška vody po prví článok na prste nechať zavrieť potom teplotu stiahnuť na dvojku,píšem o deveť stupnovej stupnici na variči,takže na dvojku nechať do dusiť a je to fakt vyborná cestovina,samozrejme nezabudnuť osoliť.Prajem dobru chuť

  6. jakub píše:

    Wau mnam, super, vdaka, receptik jednoduchy, skvely, chutny, mrkvu som sice dal uplne na drobno mam to tak rad,,,ale ta priprava …..a potom ta chuť :-D fakt dik

  7. maco píše:

    výborný recept, práve ho varím s mojím pomocníkom, štvorročným synom, vonia to krásne….mňam

  8. gabo píše:

    Parada, na prvy krat sa mi to podarilo :) vyborny recept aj popis velka vdaka za chutny napad.. :)

  9. Dušan píše:

    čo je to trhona

  10. Eva píše:

    Super receptik dnes som ho spravila s pretlakom chutilo dakujeme

  11. Mária Novotova píše:

    Chcem Vám len povedať k tej tarhoni,tarhoňa a cibuľa nakrájaná na kocky na oleji spolu opečiete a keď je tarhoňa opečená do zlatista zalejete vodou 1/2 cm nad zakryjete necháte variť ale pred tým osolíte varíme asi 5-8min vypnete a necháte prikryté dôjsť po 15-20 minút odokryjete voda musí byť už odparená pomiešate s vidličkou ochutnáte a hotovo dobrú chuť cibuľa to celé zmení a budete spokojný moje vnúčatá a rodina takto upravenú´tarhoňu s cibuľkou milujú mám to od mojej mamy ešte chcem dodať zbytočne veľa vody netreba ,je to cestovina a rýchlo napučí

  12. Kika píše:

    Dnes som recept vyskúšala a bol veľmi chutný :)
    Bravčové mäso som však dala na plátky (naučemé zo školskej jedálne :)).
    Solila som ale skôr – ešte predtým, ako som k zelenine vložila mäso na zatiahnutie.
    S čiernym korením ozaj pozor, stačí troška.
    Zátrepku som spravila 2PL múky v 200ml vode a bolo to tak akurát. Ďakujem za recept!

Komentovať maco