Domáci smotanový syrokrém

Tak a je to tu! Teraz si určite poviete, že už mi načisto šibe, keď som si doma zriadila syráreň, ale myslím, že som v poriadku :D. Od kedy mám dieťa, tak dosť pečlivo študujem zloženie potravín, ktoré kupujem malej. A určite ste si aj Vy všimli, že ani keď je na potravine veľkým napísane, že bez konzervantov a éčok, tak v skutočnosti sa tam aspoň jeden nájde. Takže som si zabezpečila syridlo, a aspoň s času na čas, si doma spravíme vlastný syr, a ja mám dobrý pocit, že robím maximum pre svoje dieťa. Toto je veľmi lahodný syr, ktorý som nazvala syrokrémom, ale v skutočnosti chutí podobne ako nátierkové maslo. No a aj keď samotná výroba je časovo náročná, tak Vášho času zaberie naozaj len minimum, a zvyšok tej dlhej doby, sa syrokrém robí sám ;).


Ingrediencie:

1l plnotučné čerstvé mlieko (najlepšie z mliekomatu)

 

125ml biely jogurt so živou kultúrou

 

5 PL 33% smotany

 

5 kvapiek syridla

 

1KL soli

 

 

 

Postup:

Na prípravu smotanového syra je potrebné kúpiť čerstvé mlieko, ideálne z mliekomatu. Trvanlivé a odstredené mlieko je absolútne nevhodné, keďže od kvality mlieka závisí aj kvalita a množstvo vyrobeného syra. Pokiaľ máte čerstvé mlieko z mliekomatu, tak je nutné ho spasterizovať, aby sme zničili všetky nežiaduce baktérie, ktoré sa mohli do mlieka dostať. Pasterizujeme mlieko na 72°C na cca 10 sekúnd. Áno, správne! Potrebujete aj teplomer ;)

Keď sme mliečko ohriali na požadovanú teplotu, tak ho teraz potrebujeme čo najrýchlejšie schladiť na teplotu tela, cca 36°C, kludne použite teplomer, ale postačí odhad. Celý tento proces trvá asi 15 minút, a teraz to už bude len šup šup :)

Kým sa chladí mlieko, nachystáme si syridlo. Do 0,5dcl prevarenej vody dáme 5-6 kvapiek syridla.

Mliečko je už tak chladné ako potrebujeme, takže pridáme biely jogurt,

A šľahačku. Dobre rozšľaháme kuchynskou metlou, aby neostali cucky.

Keď je masa kompaktná, tak prilejeme vodu so syridlom, a premiešame ešte minútku, aby sa všetko všade dostalo ;)

Prelejeme celú masu do sklenenej alebo kameninovej nádoby,

Uzavrieme, a necháme na mieste kde nebude nádoba zavadzať a kde nie je prievan aspoň 12 hodín. Ja si to väčšinou nachystám večer, a do rána nech sa mliečko zráža :)

Takže takto sa nám pekne mliečko cez noc vyzrážalo.

Syreninu nakrájame na kocky,

A prelejeme do sterilnej plachty, ktorú sme umiestnili do sitka,

Sitko postavíme na hrniec, a necháme v chlade stekať aspoň 4-5 hodín. Plachtu nemačkáme!!!

Podľa toho ako dlho necháme stekať srvátku zo syra, taký bude hustý samotný syrokrém.

Pokiaľ použijete mlieko z mliekomatu, tak získate po 5 hodinách stekania srvátky cca 490g hustého kvalitného smotanového syru,

Do ktorého primiešame kávovú lyžičku soli. Tá nám slúži ako konzervant. V tomto štádiu sme už s výrobou hotový, a môžeme papať. Ale do takéhoto syru si môžete primiešať nasekanú pažítku, alebo iné bylinky, poprípade červenú mletú papriku,….

 

 

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , ,

13 komentárov k “Domáci smotanový syrokrém”

  1. vyzerá to dobre. žeby som prišla na ochutnávku? :)

  2. receptiky.sk píše:

    ten je už dááávno zjedený! :D

  3. Martina píše:

    Vyzerá skvele. Syridlo sa dá kúpiť aj v nejakom bežnom obchode?

  4. admin píše:

    syridlo sme kupili na http://www.syridlo-predaj.sk a kedze su priamo z Povazskej tak sme usetrili na postovnom :)

  5. -J- píše:

    Dalsi super navod.
    Vdaka :)

  6. Ivan píše:

    vizera to bajecne. ja som miloval bambimo syr ale posledne ked sme to priniesli z sk, nedalo sa to uz jest. z obchodu by clovek nemal nic jest. my si robime domaci chlieb, majonezu, jogurt, a vsetky jedla .vsetko je tak jednoduche, je to na youtube ale v anglickom jazyku. No a teraz sme prisli na to ze najlepsie je byt veganom a nejest ani mliecne produkty. teraz uz ani nemam vysoky tlak alebo hemoroidy co sposobuju mliecne veci

  7. Nada píše:

    Rada bych se zeptala jake siridlo by jste doporucili prosim…poradte .Chtela bych udelat domaci syr tedy kremovy a pisi v recepte siridlo…Poradte ..diky Nada

  8. dagmar píše:

    Syridlo kupujem v mliekomate za 1e tam je v malom saciku pozrite sa aj u vas mozno ste si len nevsimly

  9. farmár píše:

    Len by som podotkol že mlieko je úplne zbytočné pasterizovať, od nepasterizovaného a živého mlieka sa nikdy nikomu nič nestalo a ani sa nestane.

  10. Mirko píše:

    Súhlasím ,čo píše -farmár-, ja pri výrobe syra nepasterizujem.

Komentovať -J-