Domáci čerstvý syr

Tak a je to tu! Konečne som sa odhodlala spracovať to moje syrárske šialenstvo :D. Toto asi nebude úplne pre každého, ale prečo sa nepodeliť. Mne trochu prácnosti nevadí, keď vidím ako dcére a manželovi strašne chutí! Tak hádam to nebola úplne zbytočná práca, a niekomu to pomôže ;)

 


 

Ingrediencie:

5l čerstvého kravského mlieka (napr. z mliekomatu)

0,5 dcl kyslej smotany

2ml chlorid vápenatý

1,5ml syridlo hrudka

 

Ďalej potrebujeme: antikorový hrniec, kuchynskú metlu, nôž, kuchynský teplomer, plátno alebo syrársku plachtu

 

Postup:

Nachystáme si chlorid vápenatý. Nemusíte ho pridávať, ale v zimnom období nahrádza nedostatok prirodzeného vápnika v mlieku, a tým zvyšuje jeho kvalitu a vyťaženosť pri syrení.

Do hrnca v ktorom budeme spracovávať mlieko, dáme trochu vody, a necháme vodu zvariť. Do hrnca vložíme aj metlu a nôž, čím si vytvoríme ako tak sterilné prostredie.

Vriacu vodu z hrnca zlejeme, a nalejeme si tam mlieko. Dáme na oheň a ohrievame pokiaľ teplota mlieka nedosiahne 65°C.

Tento proces sa nazýva pasterizácia, ktorej účelom je zahubiť všetky nežiaduce baktérie, ktoré sa mohli do mlieka pri spracovaní dostať.  Existujú viaceré spôsoby pasterizácie mlieka. Pri výrobe syra sa kôli vyššej vyťaženosti syreniny používa dlhodobá pasterizácia, a to tak že sa mlieko zohreje na 65°C, a táto teplota sa udržiava po dobu 30 minút. Následne sa mlieko rýchlo schladí na teplotu 35°C.

Tu už schladzujem pasterizované mlieko.

Teplotu neustále kontrolujem teplomerom.

Keď sme pasterizáciu ukončili, je potrebné mlieko zaočkovať. Na to použijeme chlorid sodný,

A kyslú smotanu. Všetko v mlieku dobre rozmiešame, a necháme postáť 30 minút pri teplote maximálne 35°C.

Mlieko je zaočkované, môžeme začať syriť. Ja používam tekuté syridlo hrudka, ale výber je na Vás. Ak použijete iný druh, tak sa riaďte množstvom doporučeným od výrobcu. Ja použijem 1,5ml syridla na 5l mlieka. Syridlo rozmiešame v 0,5dcl prevarenej vlažnej vody,

Skontrolujeme teplotu mlieka, ktorá má byť medzi 30-35°C. Podľa potreby mlieko prihrejeme na požadovanú teplotu. Pripravené syridlo rozlejeme po povrchu mlieka, a dobre rozmiešame. Najlepšie je použiť metlu, a miešať aspoň 2 minúty. Zasyrené mlieko necháme stáť 40 minút. Teplota by nemala klesnúť pod 30°C.

Zatiaľ si nachystáme syrársku plachtu. Ja mám veľké sitko, takže ju dávam doň. Plachta musí byť tiež sterilná.

Po 40 minútach sa syrenina oddeľuje od stien nádoby.

Takže začíname spracovávať syreninu.  Je potrebné ju nakrájať dlhým nožom na kocky cca 3x3cm,

A potom krájame ešte na menšie kocky.

Tuto už začíname pracovať rukami, takže dôkladne umyť! :) Syrenina pripomína puding, a obsahuje veľké množstvo srvátky.

Postupným rozmelňovaním musíme zo syreniny dostať čo najviac srvátky preč. Čím viac by jej tam ostalo, tým viac by bol syr mäkký.

Tu už vidno, že srvátka je z väčšej časti oddelená, a začíname cediť. Samotná srvátka je veľmi zdravá a výživná. Takže ju si ju môžete odložiť, a vypiť.

Syrenina stále obsahuje srvátku, a tú teraz necháme stekať. V tomto štádiu môžete syr osoliť, pridať rôzne bylinky alebo cesnak, proste môžete si ho dochutiť podľa svojich predstáv :)

Takže na hrnec položíme sitko so syreninou,

A môžeme aj zaťažiť.  Takto necháme stekať aspoň 12 hodín.

Hotový syr :). Z 5l mlieka, sa mi podarí 500-700g syra. Hmotnosť konečného produktu záleží od kvality mlieka, a doby stekania srvátky. Tak isto aj od pasterizácie. Čím je vyššia teplota, tým sa znižuje kvalita mlieka a teda aj hmotnosť hotového syra. Pri nepasterizovaných syroch je vyťaženosť najvyššia, a tam je hmotnosť syra na to isté množstvo mlieka až 900g.

Syr je najlepšie uskladniť v slanom náleve. Slúži ako konzervant, a pokiaľ ste syreninu nesolili, tak syr aj ochutí. Takto naložený syr môžete skladovať 7 dní. U nás vydrží tak 3 dni, viac nie :D S takýmto syrom sa dá aj následne ešte pracovať, ale o tom v inom recepte ;)

 

 

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku

PS: Syridlo a veľa potrieb na výrobu syrov si môžte objednať na www.syridlo-predaj.sk kde sme nakupovali aj my



Tagy: , ,

3 komentáre k “Domáci čerstvý syr”

  1. Silvia píše:

    Kde kupujete chlorid sodny a syridlo? Dakujem za info …. recept ma zaujal.

Komentovať Bimbo