Cibuľové žemle

Ďalší recept do kolekcie domáceho pečiva. Ak ste presvedčení o tom, že piecť si vlastné pečivo je strata času ktorý ani nemáte, musím Vám oponovať. Nech to vyzerá akokoľvek zložito, príprava cesta Vám zaberie ak nerátam prípravu cibuľky asi 10 minút, a keď cesto vykysne, za 20 minút máte žemle v trúbe, nech ste akokoľvek nešikovní :) Keď Vám napríklad návšteva pochváli Vaše úžasné pečivo, bude to balzam na dušu, a už sa „svojich“ žemlí nevzdáte ;)

 

TIP: keď mám viac času, tak si upečiem dvojnásobné množstvo, a polovicu si nabalím do mrazáku. Keď je „kríza“ stačí vytiahnuť, a na 10 minúť hodiť na 180°C na mriežku do trúby, a pečivo je akoby ste ho akurát čerstvé dopiekli :)

 

 


 

Ingrediencie:

1kg hladká múka

2 väčšie cibule

3 PL husacej masti (môže byť aj bravčová, poprípade olej)

1 kocka kvasníc

2 KL cukru

4 KL soľ

2 dcl vlažné mlieko

4 dcl voda

Vajce na potretie

Na posypanie: sezam, rasca, lanové semienka, …

 

Postup:

Najskôr si musíme pripraviť smaženú cibuľku, keďže je potrebné aby vychladla. Takže cibuľku nakrájame na drobno,

Do kastrólika dáme masť a rozpustíme.

Pridáme cibuľku, a pozvoľna restujeme.

Toto je presne to, čo musí vzniknúť. Pomalým smažením cibuľka skaramelizuje, a ostane krásne sladká. Trvá to asi 15 min. Nesnažte sa to urýchliť tým, že pridáte sporáku, vtedy cibuľa neskaramelizuje, ale sa spáli!

TIP: keď neviem čo s voľným časom, tak si takto pripravím veľké množstvo cibule, a následne ju do malých pohárikov sterilizujem. Potom keď sa ponáhľam, či už pri tomto recepte alebo pri inom, nemusím lúpať, krájať a zdĺhavo restovať cibuľu.

Takže cibuľa nám chladne, takže si pripravíme kvások. Ja sa s ním moc nemazná, proste ho rozšľahám vo vlažnom mlieku, a pridám do múky.

Do misy si dáme všetky suroviny, vrátane vychladnutej cibuľky,

Zalejeme kváskom,

A vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Kysnúť necháme cca 1 hodinu. Pokiaľ máte rýchlokysku ako ja, tak to zvládnete s polovičným časom. Ja kysnuté cesto počas kysnutia aspoň jedenkrát premiesim, cesto je potom vláčnejšie.

Kým cesto kysne, tak si nachystáme vajíčko na potretie, a plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie.

Cesto je vykysnuté,

Takže ho preložíme na pomúčenú dosku.

Ja robím 16 100g žemlí, ale pokiaľ chcete menšie, napr. 50g žemličky, tak ich spravíte až 32. Takže ja robím 16 ks, a to takto. Cesto si rozdelím na 4 bochníky,

A každý jeden rozdelím ešte na 4 časti.

Teraz každú štvrtinku vyvaľkám na valček,

Preložím cez prsty,

A spravím uzlík.

Vznikne krásna žemlička, ale pokiaľ ste presvedčený že to nezvládnete, môžete urobiť len bochníčky, ktoré trošku narežete, alebo pletenky. Ale je to veľmi jednoduché,  a ide to rýchlo.

Uzlíky poukladáme na plechy, a necháme podkysnúť tak 15 min.

Potom ich natrieme rozšľahaným vajíčkom, a posypeme čím chceme. Ja som mala po ruke sezamové semiačka.

Pečieme na 220°C v normálnej trúbe, alebo na 200°C v teplovzdušnej cca 15-25 min. Všetko závisí od veľkosti žemlí, a od typu pečenia. Ja som použila teplovzdušný program, a piekla som 20 minutiek.

DOBRÚ CHUŤ :)

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku

 

 

 



Tagy: , ,

Zanechať komentár