Bryndzové pirohy

Pripraviť vynikajúce domáce bryndzové pirohy nie je vôbec také komplikované ako som si myslela. Celú prípravu som hravo zvládla za 30 minút, ak nerátam varenie a čistenie zemiakov.  Inak počula som, že sú vynikajúce aj zapečené v rúre. Ale „zožrali“ sa rýchlejšie, ako som to stihla vyskúšať :D


 

Ingrediencie:

500g zemiakov

100g bryndze

500g polohrubej múky

1 vajce

50g čerstvého  masla

cca 100g údenej slaninky

2 dcl vlažnej vody

Soľ

Korenie

 

Na ozdobenie: kyslá smotana, pažítka, kôpor,…

 

Postup:

Zemiaky dobre umyjeme a dáme uvariť v šupke.

Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle  alebo prelisujeme.

Do misy dáme múku, trochu soli, vajce, vodu a cca 2 PL prelisovaných zemiakov.

Vypracujeme nelepivé vláčne cesto, ktoré necháme aspoň 10 minút postáť.

Medzitým si nachystáme plnku. Do zvyšku prelisovaných zemiakov dáme bryndzu, maslo, soľ a korenie podľa potreby a chuti.

Dobre vymiešame.

Cesto na pracovnej doske rozdelíme na dve polovice

 a postupne rozvaľkáme na tenúčko. Žiadna mierka neexistuje, proste tak aby bolo tenké, ale netrhalo sa. Pri varení ešte naberie cesto objem, tak nech nie sú pirohy moc hrubé.

Z vyvaľkaného cesta povykrajujeme kolieska

a poukladáme naň guličky plnky.

Pirohy dobre uzavrieme.

Jedna báseň :)

Varíme v osolenej vode. Po vyplávaní na povrch varíme ešte cca 7 minút. Záleží od veľkosti. Pokiaľ sú väčšie, tak aj dlhšie.

Kým sa varia pirohy, tak vyškvaríme slaninku.

Hotové pirohy scedíme a prepláchneme vlažnou vodou. Ja ich zvyknem omastiť výpekom zo slaninky aby sa navzájom nepolepili.

Servírujeme najlepšie posypané slaninkou, preliate kyslou smotanou, poprípade môžete použiť pažítku alebo skaramelizovanú cibuľku.

 

 

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , , , ,

Zanechať komentár